Rosenträdgården
I vår rosenträdgård finns kulturväxter från de skånska trädgårdarna på Söderslätt. Här kan du njuta av den vackra färgprakten från tidig vår till sen höst.
I början av 80-talet revs skolan i byn och kvar blev en stor övervuxen tomt. Här skulle det byggas villor men bygglovet blev aldrig beviljat. 1996 bildades Västra Vemmerlövs Byalag i syfte att skapa en park- och trädgårdsanläggning med kulturväxter från trädgårdarna på Söderslätt. Med hjälp av AMS och Trelleborgs kommun anlade byborna en vackert upplyst rosenträdgård med parkeringsplats, boulebana, lekplats och gräsytor.
Kyrkan
Västra Vemmerlövs kyrka byggdes under tidigt 1100-tal i romansk stil. Den är troligtvis en av de äldsta skånska stenkyrkorna med kort långhus och rakt avslutat kor. På 1850-talet genomgick kyrkan en ombyggnad under Carl Georg Brunius ledning. Tornets övre delar förändrades och långhusvalven revs. De senmedeltida kalkmålningarna utgörs av fabelberättelser om bl.a djävulen som kärnar smör och rävarna som predikar för gässen iförda munkkåpor! På medeltiden kunde många inte läsa och valvmålningarna var ett sätt för kyrkobesökarna att tillägna sig budskapet. Dopfunten av sandsten är också den från tidig medeltid och är dekorerad med skulpterade lejon. Kyrkan är välbesökt och varje sommar ordnas vägkyrka eller sevärdhetskyrka.
Åmossarna
Åmossarna är ett drygt två kilometer långt småvattensystem norr om Västra Vemmerlöv. Här finns fiskearter som mört, gädda, abborre, braxen, ål, sutare, sarv, id och björkna. Fiskekort finns att köpa. Platsen är också ett populärt häckningsställe för olika fågelarter och i strandkanten kan man hitta grodor. Åmossarna är ett trevligt utflyktsmål för familjer samt natur-och fågelintresserade. Glöm bara inte Allemansrätten – besök gärna men tänk på att inte störa eller förstöra!
Fornfynd
Området runt Västra Vemmerlöv är välfyllt med spår från förhistorisk och historisk tid. Det beror på att Söderslätt tidigt och ganska snabbt blev tätt befolkat. Här finns t.ex. lämningar av nio stenåldersboplatser och direkt öster om byn ligger två bronsåldershögar – Skallhög och Grönhög från ca 1500 år f Kr. 1981 hittades ett krumsvärd av brons i Åmossarna. Det var det sjätte någonsin gjorda fyndet av sådant slag. Det sk Slågarpssvärdet visade på nära släktskap med ett svärd från Södra Åby samt ytterligare två svärd från Rörby på Själland – så lika att de måste ha stöpts i samma form. Krumsvärd anses höra till den äldre bronsåldern, det vill säga tiden för 2800-2100 år sedan. Svärdet finns idag i en privat samling.