Om Västra Vemmerlöv

Västra Vemmerlöv är en äkta skånsk idyll med intressant historia och spännande natur. Tack vare engagerade bybor lever och utvecklas byn ständigt. Järnvägsspåret mellan Trelleborg och Malmö passerar genom Västra Vemmerlöv och persontrafiken, som varit nedlagd sedan 1973, återupptogs den 13 december 2015. Byns bebyggelse är av mycket varierande ålder och både utseendet och det omkringliggande landskapet vittnar om att Västra Vemmerlöv med omnejd varit en betydelsefull plats för människor under lång tid. Här finns bronsåldershögar, spår efter stenåldersboplatser, massor av fornfynd har gjorts och på ett fält ligger ett stort flyttblock från istiden. Idag har Västra Vemmerlöv ca 200 invånare. Lantbruken, som vi enskiftet var 15 stycken, minskade först till sju och är idag två till antalet. Det är främst sockerbetor, raps, vete och korn som odlas.

Om Byalaget

1996 bildades Västra Vemmerlövs byalag i syfte att skapa en trädgårdsanläggning med kulturväxter från trädgårdarna på Söderslätt. Anläggningen ligger där tidigare den gamla skolan låg. Förutom trädgården finns idag också gräsytor för olika fritidsaktiviteter, boulebanor, lekplats och parkering. Intill trädgården ligger byns vitkalkade 1100-tals kyrka och likaså byalagets hus, som byggdes 1926 som ett kommunalhus. Huset som kyrkan skänkte till byalaget 2005, är byns själ.  Här har konstutställningar, medlemsfester, musikaftnar, julmarknader, föreningsmöten och, inte minst, sommarcaféet hållits. För att kunna fortsätta vara navet i byns utveckling av kultur, gemenskap och trivsel har byalagets hus genomgått en större renovering under senare år, till största delen tack vare ideella insatser och Leaderprojektet ”Rätt och Slätt”.
Läs mer om medlemskap i Byalaget här.

Om Byahuset

Sedan starten har byalaget arrangerat marknader, auktioner, lotterier och sommarcafé i byahuset. Huset byggdes 1926 då Västra Vemmerlöv var en egen självstyrande kyrksocken och kallades då kommunalhus. Västra delen upptogs av gymnastiksalen. I den östra delen fanns kommunalrum, skolkök, bårrum och utrymmen för brandspruta och likvagn. På vinden fanns en slöjdsal. Huset ritades av Nils Welin från Fuglie 1925 och en kopia av originalritningen finns att beskåda i byahuset.

Den stora gymnastiksalen skulle visa sig mer betydelsefull än väntat. Det blev en samlingsplats för olika kulturella aktiviteter, fester och sammankomster för folket i byn och på Söderslätt. 1982 köpte kyrkan huset och använde det till församlingshem ända fram till 2005. Nu är huset återigen den samlingspunkt det en gång var.